30. prosince 2015 22:26

Víčkův rok 2015

Nepřestává mě udivovat, jak lidská mysl vnímá čas. Přijde mi, že jsem článek o minulém roku psal včera, ale když se zamyslím, co všechno se tento rok stalo... Je toho opravdu hodně.

Dnes mám dvacáté první narozeniny, už chodím do druhého ročníku vysoké školy a vydělávám si. Kam tak rychle uteklo moje dětství? To nejkrásnější ze života...

Škola

Stres kolem školy ze mě už odpadl - zvládám ji. Všechny zkoušky jsem zatím dal napoprvé, i když občas s odřenýma ušima. Například Fyzika, ze které jsem dostal nejmenší možný počet bodů, abych prošel.

Před rokem jsem si myslel, že průměr známek nebudu mít na jedničku ani při použití funkce floor. A opravdu tomu tak je - průměr mám přesně 2,0.

V tomto článku se nebudu o škole dlouze rozepisovat. O letním semestru si můžete přečíst v tomto článku a článek o zimním napíšu pravděpodobně, až budu mít po zkouškách.

VUT - FIT

Sixteenia

Tento projekt skončil tak trochu dřív, než vůbec pořádně začal. A to jsem na něm pracoval skoro rok. Problém je tak trochu ve mně, protože si chci udělat skoro všechno po svém. A často se mi API některých knihoven nelíbí a chci si udělat vlastní. Stejně tomu bylo i u standardní knihovny jazyka C++, ve kterém jsem chtěl Sixteenii programovat. Pustil jsem se do vývoje vlastní, ale pak jsem zjistil, že moje řešení má sice úžasné API, ale rychlost a velikost binárky jsou neúnosné. A tak jsem jednoho krásného dne řekl dost! Zajímavé, jak rychle se dokážu rozhodnout o zásadních věcech...

A tím skončila i Sixteenia, i když vlastně ani nezačala... Možná se k ní někdy vrátím. Možná ne.

Hraboš Bohouš

Hraboš Bohouš

Když jsem se vyprd na Sixteenii, vznikla ve mně díra - protože jsem neměl nic, co bych pro sebe programoval. A já nerad mám v sobě díry a tak jsem se snažil co nejrychleji vymyslet něco nového. A vymyslel jsem. Hraboše Bohouše. Na C++ jsem byl tak trochu naštvaný, že v něm je moje knihovna pomalá. K C# + WPF jsem se vracet nechtěl. Další nový jazyk jsem se taky učit nechtěl. A tak jsem se rozhodl pro JavaScript. Ten má narozdíl od ostatních jazyků velkou výhodu - stačí na něj webový prohlížeč.

Když jsem se hlouběji zamyslel, zjistil jsem, že Bohouš nemá až tak rozdílný koncept od Sixteenie. Akorát má o jedno D méně. Možná, že se jednou k Sixteenii vrátím. Ale nebude tolik kopírovat jednu jistou hru, kterou jsem chtěl kopírovat, ale bude to víc připomínat Bohouše... No ale to jsou plány hodně do budoucna...

Momentálně je ale Bohouš na bodu mrazu. A bude na něm do té doby, než dokončím placené programování...

Placené programování

Hned začátkem roku jsem se dočkal věci, ve kterou jsem už ani nedoufal - dostal jsem odměnu za svoji práci. Notebook, na kterém teď píšu tento článek. Více se dočtete v tomto článku.

Ale pak začal boj nanovo. Chtěl jsem totiž smlouvu, abych se už podobným stresům vyhnul. Smlouvu jsem měl slíbenou už od poloviny roku 2014. Na jaře 2015 mě to už přestalo bavit. Dal jsem mu dvoutýdenní ultimátum. Samozřejmě smlouvy jsem se nedočkal, tak jsem prostě skončil. Sice mi ještě dlužil trochu peněz, ale za další stres mi to už nestálo. A veřte mi, hodně se mi ulevilo.

Asi dva dny před koncem toho ultimáta jsem dostal nabídku, kterou jsem přijal a musím říct - jsem spokojen. Je to konečně něco, co mi vydělává, co se mi hodí a hlavně co mě baví. Jak jsem už párkrát psal, jedná se o CMS, tedy o systém pro správu webů. Nebude veřejně dostupný, ale pouze pro úzkou skupinu webů. Sám ho použiju na některých svých webech.

První verze měla být hotova do konce tohoto roku, ale bohužel mi škola zabrala mnohem víc času, než jsem předpokládal a nestíhám to. I přesto mi zadavatel před Vánoci zaplatil za to, co mám hotové. Vzpomínáte, jak jsem na tom byl s placeným programováním před rokem? Myslím, že co se týče placeného programování, byl rok 2015 výborný.

Brigáda

V létě jsem byl měsíc na brigádě u technických služeb obce. Nebyla to žádná extra namáhavá práce, ale i tak jsem se pouze utvrdil v názoru, že si nechci vydělávat rukama. I když to asi byla zatím moje nejlepší práce, když si spočítám, kolik jsem si vydělal za hodinu práce. Fyzickou práci mile rád přenechám jiným a sám se radši budu živit hlavou, protože mě přemýšlení nebolí.

Kamarádi

Před chvilkou skončila moje dvacátá první narozeninová oslava. A musím říct, že tuto oslavu jsem si užil ze všech nejvíc! Protože letos jsem ji slavil poprvé s mojí partou. Lidi, které znám skoro celý svůj život a až letos jsme se dali dohromady (respektive poprvé jsme šli spolu ven 23. prosince 2014 - někdy mě až děsí, jakou mám paměť na data). My čtyři, kteří nepijeme ani nebereme žádné jiné drogy a přesto si spolu dokážeme užít každou chvíli a máme na to hezké vzpomínky :-) Co se týká jich, byl tento rok PROSTĚ ÚŽASNÝ!!! Ale příští rok bude daleko lepší. Protože to bude rok dva tisíce ŠESTNÁCT! Zítra před půlnocí spolu vylezeme na kopec, přiťuknem si dětským šampáněm a budeme se dívat, jak lítají cizí peníze do vzduchu.

Shrnutí

  • Školu zvládám.
  • Se Sixteenií jsem skončil ještě předtím, než jsem pořádně začal.
  • U Hraboše Bohouše mám pouze pár řádků kódu, protože na něj bohužel nemám čas.
  • Skončil jsem s předchozím placeným programováním a mám nové, se kterým jsem naprosto spokojen.
  • Vyzkoušel jsem si fyzickou práci a jen jsem se utvrdil v tom, že takto si vydělávat opravdu nechci.
  • Volný čas jsem trávil s kamarády a bylo to prostě SUPER!

Až na to vlastní programování si myslím, že tento rok nebyl vůbec špatný!

Víčkovy plány na rok 2016

Plány na příští rok jsem se rozhodl napsat v novém formátu, ale pravděpodobně to do zítřejší půlnoci nestihnu. Očekávat je můžete někdy začátkem ledna.

Hodnocení

Celkové hodnocení
4 hlasy
Vaše hodnocení
Vyberte počet hvězdiček

Komentáře

Jméno:
Předmět:
Komentář:
  :):-|:P:D;):(8)[evil][arrow][idea][?][!]
Kontrola:

28.3.2016 10:23:28 ŠIMONOVA

AHOJ JAK SEMATE ACO DELATE :):D8)

RUZA
1
0
© 2011 - 2024 SuperMartas a Tomáš Hypeš