8. srpna 2011 12:22

Windows Vista vs Windows 7

Který OS používáte?
41/30%Windows 7
2/1%Mac OS
7/5%Linux
137Hlasovalo

Na tyto dva podobné operační systémy (OS) od Microsoftu (MS) mají lidé velmi odlišný názor. O Windows Vista panuje názor, že je to nejhorší OS od MS. O Windows 7 zase naopak, že je nejlepší. S Windows 7 nemohu jinak, než souhlasit, ale na Windows Vista mám jiný názor. Mám zkušenosti s oběma Windowsy a nyní se podělím o své zkušenosti.

Windows Vista

Už to jsou skoro tři roky, co jsem poprvé spustil svůj nový počítač s OS Windows Vista. Uvítal jsem rychlost nového počítače, která byla podstatně lepší, než na starém počítači s Windows XP. Po nainstalování programů se rychlost trochu snížila, ale pořád byla vysoká. Zalíbil se mi nový vzhled Aero, který je průhledný a je rozmazaně vidět, co je pod oknem. Tento efekt sice nemá žádné praktické využití, ale vypadá to pěkně. Jen je škoda, že MS nezachoval starý vzhled Windows XP pro ty, kterým se Aero nelíbí. Aero sice lze vypnout, ale pak je vzhled Windows ošklivý. Windows Vista Další novinkou, kterou jsem přivítal, byly miniaplikace, které jsou narozdíl od vzhledu praktické. Miniaplikací je spousta - hodiny, kalednáře, kalkulačky, novinky, vyhledávače apod. Umisťují se do sidebaru (postranní panel), který lze nastavit, aby byl vždy vidět jako hlavní panel. Pak můžete používat miniaplikace, ikdyž máte nějaké okno maximalizované na celou obrazovku - např. prohlížeč. Miniaplikace nemusí být pouze v sidebaru, lze je přesunout i na plochu. Bohužel při tom musí být sidebar zapnutý. Když sidebar vypnete a máte na ploše miniaplikace, tak vám tam zůstanou pouze do vypnutí počítače. Měl jsem radost i z dalších drobných funkcí jako vylepšené přejmenování souborů, rychlé vyhledávání v nabídce Start nebo náhledy oken po najetí na položku v hlavním panelu.

Z Windows Vista jsem byl nadšený a nikdy jsem s ním neměl žádný problém, dokonce ani s hrami. Nechápu lidi, kteří byli schopní si koupit počítač s Windows Vista a downgradovat na Windows XP.

Windows 7

Windows 7

Ještě to nejsou ani dva měsíce, co jsem si koupil nový notebook s Windows 7. Při prvním spuštění byl určitě rychlejší než Windows Vista, ale jako u Visty se rychlost po nainstalování programů snížila. Nyní není o tolik rychlejší. Líbí se mi předělaný hlavní panel. Spuštěné programy a snadné spuštění jsou teď v jednom. Ve výchozím nastavení jsou v panelu velké ikony (32x32) bez popisků. Popisek s náhledem se zobrazí po najetí. Jde to nastavit tak, aby to vypadalo jako ve starších Windowsech, ale snadné spuštění a spuštěné programy oddělit nelze. V pravém dolním rohu je tlačítko Zobrazit plochu. Po najetí na něj se okna zprůhlední a je vidět plocha. Po kliknutí se všechny okna minimalizují jako v předešlých Windowsech. Toto řešení je lepší, než hledání ikonky ve snadném spuštění jako dříve. Další novinkou je vylepšená práce s okny. Ve většině případů mi ulehčuje práci, v některých případech je na obtíž. Ve Windows 7 již není sidebar a miniaplikace se umisťují pouze na plochu (zajímavé, že proces se stále jmenuje sidebar.exe). U tohoto mě MS zklamal, protože bylo praktičtější, když jsem měl panel nastaven, aby se zobrazoval nad okny. To již nelze.

Windows 7 je určitě lepší než Vista, ale ne o tolik, jak se o něm tvrdí.

Proč je Vista tak špatná?

Windows Vista má větší nároky než XP - což je celkem logické. Proto není divu, že na počítači, na kterém běží dobře XP, nepoběží stejně dobře Vista. To byl hlavní kámen úrazu. A tak někdo vyslal do světa zprávu, že je Vista hrozná a ono se to uchytilo.

Proč je Windows 7 tak dobré?

MS zapracovalo na optimalizaci a o něco málo Vistu zrychlili + přidali pár nových funkcích a vzniklo Windows 7. MS propagovalo, že je Windows 7 rychlejší a na to se chytli lidi se stařičkými XP, kterým už jejich počítač nevystačoval.

Hodnocení

Celkové hodnocení
41 hlasů
Vaše hodnocení
Vyberte počet hvězdiček

Komentáře

Jméno:
Předmět:
Komentář:
  :):-|:P:D;):(8)[evil][arrow][idea][?][!]
Kontrola:
1 | 2

9.10.2015 20:57:21 Visty

No můj názor je , že Visty se znelíbily protože byly protlačovány na počítače které na ně prostě nestačily např.u slabých notebooků to byla tragédie , ale nyní s odstupem času kdy šel vývoj HW dopředu se Visty jeví úplně jinak. Je to bezva plnohodnotný vynikajicí systém, chce to prostě jen mít prima železo.Kdybych měl volit W10 a nebo Visty , tak volím Visty .Měl jsem W95 , W98 , Wxp , Visty , W7 , mám zkušenost s W8 a W10 . Poslední dva jmenované nechci z nejrůznějších důvodů. Na ovládání se dá sice zvyknout ale to není úplně to nejpodstatnější . Zkoušel jsem sice taky Ubuntu ale to mi přijde spíše jako hračka pro  prohlížení internetu a multimédií , něco jako ten Android , pro práci hůř použitelné už z důvodu nedostatku kvalitních programů.V tom je Ubuntu na tom mnohem lépe než ten Android myslím . Špatné řešení není mít doma  na práci i jedny WXP se kterými se třeba nechodí na internet , ale zato máte po ruce opravdu nepřeberné množství kvalitních programů které už na W7 a Vistách prostě nejdou . [idea]

Jarda
3
0

13.2.2015 12:43:06 Názor na vistu

Dnes si ju idem inštalovať, dúfam že mi bude ísť tak dobre ako xp. :D

LukášHackerVávra
1
0

11.1.2015 15:46:06 Dalsi chytrak programator

No ty si mi tiež len akysi dobry "odbornik". Tito reci že nechapeš ľudi ktory si kupili novy počitač a potom "downgradovali" na Windows XP. Si asi ďalši taky čo všetku mudrosť sveta požral čo? Čo tak keby si to najskôr vyskušal a potom tu tlachať o tom či niečo chapeš, alebo nechapeš? Lebo potom keď to spraviš tak možno pochopiš. Pišeš tu o tom, že sa ti velmi pačila rychlosť toho noveho Windows Vista. Naozaj??? Tak skus len tak pre srandu tam dať na ten isty počitač Windows XP a potom tu pridi tlachať niečo o rychlosti. Okej? A ďalšie veci okolo toho o stabilite, padani a ďalšiech neustalych problemoch, spolu aj s velkym množstvom uplnych nezmyslov ktore tam pani programatory z Microsoftu v tom odpade zvanom Windows Vista zanechali tak to už tu nejdem ani riešiť, pretože to už by bolo na napisanie knihy

Johny ony
0
5

26.12.2013 20:51:39 Windows

Po několika letech píšu sem zpět.
Absolutně nechápu tu sedmičkománii, která teď letí světem. Sedmičky jsou pro počítače s jednojádrovými procesory, pro procesory s hyperthreadingem nebo vícejádrovými procesory příliš náročné. Mám několikanásobně lepší počítač než minimální hw nároky pro chod systému windows 7 a stejně se sekají. Používám windows 8. Jeho nároky jsou optimalizované a skutečně odpovídájí hw nárokům na webu. Pokoušel jsem se s nimi dělat i pokusy a optimálně fungují již na 768MB SDRAM nebo DDR 1 , Amd Athlon 1400MHz (socket A T462) A ATi 64MB VRAM ;)

Jan Hoštička
1
4

17.10.2013 13:47:16 Změna po roce užívání W7

Nic nekritizuji, jen jsem po skoro roce přešel opět s W7 zpět k WXP.Když jsem nahodil starý disk tak jsem se nestačil divit.Všechno je opět rychlé , přehledné , bezproblémové a to jsou moje
WXP minimálně rok před odstavením nainstalované. Už jsem si udělal bitovou kopii na disk kde byly W7 a zatím jedu dál v pohodě a mnohem rychleji.co bude se uvidí po dubnu 2014.Do té doby nic neřeším.Nepotřebuji aero a ani jiné grafické vychytávky , schází mi možná papírky na plochu ale našel bych aplikaci a místo nůžek používám opět print screen ... . To byly dvě největší novinky pro mě jako u¨živatele WXP. Jasně je tady ještě ramka, ale tu mám u stolního pc 2GB a hry nehraji. Mám pc na grafiku a práci všeobecně.Se střihem videa a úpravami si mé WXP poradí hravě a jako bonus mám opět pár prima programů které ve W7 nefungovaly jako například Photoadobe Deluxe Business edition.Kolik nervů mě stály ty hodinové aktualizace W7 se kterých jsem nakonec instaloval každou x tou a kolik jsem jich musel odinstalovat když mi nevzhledný windows live mail 2012 odmítal fungovat. Zkrátka není ještě důvod opouštět něco co dobře funguje.

MJ
4
2

10.3.2013 22:15:43 No nevím :/ Asi věc názoru...

Nazdar. Upřímně. Docela mě serou lidi co akorát nadávaj na visty a přitom je skoro nikdy nezkoušeli. Já je používám od doby asi 2 měsíce po tom co vyšli. Ano, ze začátku to bylo dost chybových hlášení ale to se po čase spravilo. Navíc jak často slyším že jsou nestabylní... Nikdy!!! jsem neviděl stabilnější OS. Ani XP ani 7... Nehledě na to že 7 toho taky nahlásej tři prdele :D A že pořítače puvodně s XP visty nekdy neroztáhly... Berte to tak jakej to byl kurva skok z XPček na Visty ! [evil]  Takže s nečím takovým se dalo počítat. No dostal sem k novýmu notebooku 7.. po zkušenostíchs  nima sem je ihned prodal za 300.. Už jen aby na mojí domácí půdě byly co nekratší dobu. A upřímně sem rád. Protože co mám Visty jsem tak  nadmíru spokojen že jiné OS už nemám potřebu hledat. Výkon, design/krása, praktičnost a především i kompabilita... Ano, toto je Windows Vista ! ;)

Kuba
3
0

5.1.2013 1:35:56 Re: Windows Vista

Je pravda že moje Vista si moc nerozuměla s Wifi , ale už po servis packu 1 se to spravilo.Ono všechny tři systémy se dají používat, ale kvůli správě ram paměti je lepší vista v7 a určitě taky v8

Jan
2
0

5.1.2013 1:25:58 Docela souhlasím

Sedmičky vynikají v přehlednosti, co se týče té rychlosti není to zase tak závratné zrychlení.WXP byly fajn, stejně jako kdysi VHS video, a kde je dnes. Prostě se vývoj pohnul dál a ačkoliv na WXP uděláte vše co potřebujete přece jenom a nejen designem je to starý systém.Neumí efektivně pracovat s ramkou , více jak 2 GB neakceptuje, sdílení a konfigurace domácí sítě s WXP je složitější a je toho více. Vista potřebujete docela výkonný počítač a potom jede dobře. V7 se chytne i na pc kde byly dříve WXP.Taky mi to ale chvíli trvalo než jsem na to přišel.

Jan
1
0

10.11.2012 17:36:16 IT?

Ten kdo psal tento článek, je opravdu IT ?Narazil jsem na jednoho kuchaře a na dva zedníky...víte čím se živěj ? Opravou PC. A víte jak jsem na ně přišel ? že jsem po nich musel opravovat jejich práci, která nikam nevedla.Myslím, že kdo psal tento článek, bude asi podobné profese.

Martin
0
4

5.2.2012 21:34:17 Windows Vista

Vysoký hadwarové nároky nejsou zdaleka jediným problémem Windows Vista. Tento článek psala nějaká lama, která umí na počítači hrát jenom hry.

5
9
1 | 2
© 2011 - 2017 SuperMartas a Tomáš Hypeš